Hvordan leve med en narsissist?

Leve med en narsissist. Hvis din partner eller venn har eller du mistenker at lider av narsissisme og du velger å stå i forholdet er det visse ting du kan gjøre for å beskytte deg selv.

Se mine tjenester

Hvordan leve med en narsissist

Grensesetting.

Det er viktig at du setter dine egne grenser og kommuniserer dette til personen med narsissisme. Dette er viktig for begge parter. Selv om den andre personen kanskje ikke overholder dette, ihvertfall ikke alltid, så setter du på denne måten dine egne grenser for hva du er villig til å tåle. På denne vet du hva du tåler og hva som er akseptabelt for deg. Dette er viktig for deg selv fordi hvis du ikke setter dine grenser, er det veldig lett å falle i fellen å godta mer og mer. Dette vil igjen være veldig ødeleggende for deg som person. I de tilfellene hvor dine grenser blir brutt kan du da velge å ikke forholde deg til den andres oppførsel eller ord.

Gaslighting.

Gaslighting er en manipulasjonsteknikk som kan få deg til å tvile på deg selv og din mentale helse. Hvis du er utsatt for dette så er det mulig at du føler deg forvirret, usikker og mister litt etter litt troen på deg selv. Tegn på at du kan være utsatt for dette kan være kommentarer fra den andre som:

Det sa jeg ikke, Det har aldri skjedd, Jeg bare spøkte, du overreagerer, jeg skjønner ikke hva du snakker om.  For å beskytte deg mot å falle i fellen for å miste troen på deg selv kan det være lurt å loggføre en del av kommunikasjonen dere har for å kunne gå tilbake å sjekke.

Følelsesmessige utbrudd og leve med en narsissist.

Det er ingen vits å kommunisere med en person som har et kraftig følelsesmessig utbrudd. Koble deg av og ikke ta det personlig. Siden utbruddet er rettet mot deg så er dette alt annet en lett. Det kan føles litt lettere hvis du fokuserer på at dette ikke er akseptabelt for deg. Det er den andres personens ansvar å lære å ikke komme med slike utbrudd. Det er heller ikke ditt ansvar å lære de hvordan de skal gjøre det. Du har gjort din jobb ved å kommunisere dine grenser tidligere.

Hvordan forhandle.

Det kan være vanskelig å kommunisere på en vanlig måte med narsissister siden de ikke er flinke på empati. Det kan det være en fordel om du bruker en årsak og resultat måte og forklare på. F.eks. Dere skal møtes klokken 12:00 for å spise lunch et sted. Du kan da si: Vi har avtalt å møtes klokken 12:00, hvis du ikke er der innen kl 12:10 så spiser jeg og går når jeg er ferdig.

Ta vare på din selvfølelse når du skal leve med en narsissist.

Det er feil å tro at kun personer med dårlig selvfølelse og selvtillit kommer inn i denne type forhold. Det er dog veldig viktig at man bevisst tar vare på den man er og egen selvtillit. Dette kan man gjøre ved hjelp av aktiviteter som øker denne og gjennom fellesskap med andre. Veldig viktig å ikke bli isolert når man er i denne type forhold. Det kan være en fordel å gå i terapi for lettere å kunne forstå og beskytte deg selv.

Mer om narsissisme

Hva andre mener