Nexting. Hvordan kan vi stoppe å tenke på det neste som kommer og bli oppmerksom på det som skjer nå?

Se mine tjenester

Vi mennesker har en tendens til å tenke på neste “belønning” og tenker framover. Hvis vi gjør dette for mye kan det føre til at vi ikke benytter sjansen vi har her og nå til å skape, nyte eller påvirke det som skjer i øyeblikket. Dette kan vi kalle nexting.

Verden i dag er preget av øyeblikkelig belønning og stadige input fra en verden i stadig forandring. Dette gjør at nexting er det man gjør. Vi kan vel innrømme at de fleste av oss oppdaterer sosiale media som om  vi forventer å vinne i lotto hver time. 

Hva gjør at vi bruker nexting?

I og med at vi har en utall av muligheter øker vår forventning om belønning. Dette igjen gjør at vi tenker på det neste og slipper oppmerksomheten fra det som skjer nå til det som skal skje senere. Dopamin har en del å si her. Vi mennesker fungerer jo slik at vi vil ha mer og alle mulighetene idag gir jo oss også mulighetene til det. På denne måten gir vi næring til behovet for mer. 

Nexting er det vi gjør når vi ikke er oppmerksom på det som skjer her og nå men velger å sjekke sosiale medier istedet.
Nexting

Angst og lite tilfredsstillelse.

Når vi ikke klarer å få den belønningen vi prøver å få kan dette føre til angst og dårlig selvfølelse. Et eksempel på dette kan være når vi ikke får de “likes” vi mener vi skulle ha fra våre “venner” på sosiale medier. Dette kan faktisk føre til en besettelse og drive oss til å søke/prøve enda hardere. På denne måten skaper vi et hjul at stress, angst og dårlig følelse.

Hvordan skjer dette med nexting?

Det finnes forskning på dette og resultatene indikerer at når vi hører et ord eller en lyd fra telefonen så aktiveres dopaminsystemet i hjernen vår og vi forventer en slags belønning. Det høres nesten ut som om jeg snakker om forsøksmus, men det er faktisk forskning med mennesker som har gitt disse resultatene. Dette betyr igjen at det er skapt en vane for oss å søke belønning når vi hører en lyd på telefonen. 

Hva kan vi gjøre for å bli i øyeblikket?

Hva om vi setter oss ned å observerer hva som skjer rundt oss og ignorerer at mobiltelefonen sier ifra at det er oppdateringer vi kan se på? La oss si vi sitter slik i ti minutter til å begynne med uten å ta opp telefonen. Hva vil vi se? Vil det være en mulighet for at vi ser ting som vi ikke ville ha sett eller opplevd hvis vi hadde tatt opp telefonen med en gang det kom lyder fra den? Vil vi virkelig gå glipp av alt som skjer mens vi titter på mobilen?

Våre valg.

Alle har vi et valg. Vi kan ta opp telefonen å fortsette å nexte eller vi kan velge å bli værende der vi er. 

Tips for å ta kontroll over nexting.

Når du hører telefonen varsle deg. Stopp opp og tenk. Trekk pusten dypt, hold luften inne et par sekunder og pust ut igjen. Bli oppmerksom på hva du tenker. Det er tanker, men det er ikke nødvendigvis noe du må gjøre. Tenk på hvordan du sitter med føttene på gulvet og hendene avslappet. Kjenn på  eierskapet til dine handlinger du nå oppnår.

Mindfulness

Vil du snakke med en psykolog?