Unngåelsesatferd

Noen ganger kan angst og depresjon bli forårsaket av unngåelsesatferd. Dette fungerer på følgende måte. Vi unngår ting vi skulle ha gjort og dette trigger angst eller depresjon i og med at vi føler at vi skulle ha gjort noe som vi ikke gjør.  Spørsmålet vi da bør stille oss er hva er det jeg unngår?

Se mine tjenester

Hvordan fungerer det?

Vi føler jo på følelsene våre. Dette vil si at når vi begynner å kjenne på angst så blir vi engstelige for angsten som igjen da gir oss mer angst. Det samme skjer med depresjon. Å være deprimert fører til at man fort blir enda mer deprimert over å være deprimert. 

Hva kan vi gjøre med unngåelsesatferd?

Det som hjelper er å roe seg ned og ta vare på seg selv. Hva med å sette seg ned og tenke over det som er positivt, kjenne på pusten og være i nuet uten å tenke på fremtiden? Trimmer vi nok. Får vi nok søvn? Spiser vi sunt? Men er dette alt? Når vi har angst eller depresjon er det ofte noe vi unngår å gjøre.

Dette kan forsterke  følelsen av angst eller depresjon. Noen ganger kan det ugjorte være årsaken eller del årsaken til at vi føler på angst og depresjon. Samtidig så er det jo ofte vanskelig å bryte ut av en tilstand av at alt er vanskelig å få gjort. Dette er jo en av symptomene på disse lidelsene. Viktig her å stille oss spørsmål om hva det er vi unngår slik at vi kan sette inn ressursene på å løse dette. Det er mye lettere å få gjort en ting som er viktig for oss enn å utsette fordi det er så mye vi skulle ha gjort. Følelsen av mestring når vi får en ting unna er jo også veldig fin å kjenne på.