Nyttårsforsetter

Gitt opp

Har du allerede gitt opp nyttårsforsetter?

Veldig mange setter seg nyttårsforsetter for å få ett bedre liv. Har du også gjort det? Holder de enda?

Hvilke nyttårforsetter

Nyttårsforsetter kan være så mangt. Alt fra å spise mindre, slutte å røyke, drikke mindre eller ikke noe alkohol, gjøre det slutt med kjæresten, gå ned i vekt eller opp i vekt, spise sunnere, gå over til vegan kosthold, reise mer eller mindre, bruke mindre penger på klær, gå ut mer eller mindre og klassikeren starte på treningssenter.

Å klare å holde på nyttårsforsettene er for mange vanskelig!

Før vi setter oss nyttårsforsetter er det derfor viktig at vi tenker igjennom våre grunner for å ville gjøre dette. Vil vi det virkelig selv? Er det viktig for oss selv? Er det realistisk det vi skal gjøre? Er tidspunktet riktig?

Hva er viktig for oss?

Alle blir vi påvirket av omgivelsene rundt oss og samtidig så er vi alle forskjellige. Det vi liker er i mange hensende veldig likt med andre men dette gjelder ikke alltid. Ta derfor hensyn til dette når du planlegger forandring i livet. Vil du det virkelig og er det viktig for deg så gjør det. Hvis det er mer viktig for andre og ikke så viktig for deg selv så tenk kanskje litt mer på det…

Når nyttårsforsetter er viktige for oss selv men vi bryter de raskt kan det være at vi setter oss for store krav… kanskje vi skal begynne med å trene 2-3 ganger i uken i stedet for 6 sånn med en gang? Kanskje vi skal forandre kosthold gradvis isteden for plutselig å bare spise grønnsaker og ikke noe annet?

Nyttårsforsetter og brudd hva så?

Når vi så sklir ut og bryter våre nyttårsforsetter.. hva gjør vi så? Om vi har tatt en røyk eller spist for mye en gang så er det ikke dermed sagt at alt er tapt! Stopp ..tenk igjennom er det viktig for meg? Er det det, så gå videre og ikke ta en neste røyk .. stopp.. tenk.. vurder .. dette vil gjøre deg bevisst på hva du vil og gjøre det lettere å ikke falle tilbake til gamle vaner!

Hvis vi er bevisst på hva vi gjør og hvordan dette påvirker oss så er det mye lettere å holde en stø kurs mot det vi vil oppnå.

Våre tanker og adferd rundt nyttårsforsetter

Våre tanker påvirker vår adferd og vår adferd påvirker våre tanker.

Dette betyr at når vi tenker at vi er dumme, svake, late etc når vi har brutt våre nyttårsløfter så hjelper dette ikke i det hele tatt på vårt selvbilde og tro på vår kapasitet til å gjennomføre det vi har satt oss fore. Å bryte av kan føre til stress eller dårlig selvbilde. Det er derfor viktig at vi starter å være oppmerksomme på hvilke tanker vi har og snur de til mer positive tanker.

Så når tankene om latskap eller dumhet kommer så tenk heller på den tiden du fikk det til, hvor mange røyk du ikke tok i den perioden, den usunne maten du ikke spiste eller at du faktisk har trent noen ganger! Tenk heller du fikk det til og skal få det til igjen!

Gratuler deg selv med det du får til!

Andre kilder

Skrevet av Psykolog Kristian Laake