Histrionisk Personlighetsforstyrrelse

Se mine tjenester

Histrionisk personlighetsforstyrrelse og dens komponenter

Personer diagnostisert med histrionisk personlighetsforstyrrelse har en tendens til å overdrevent søke oppmerksomhet fra andre. De må være i fokus for oppmerksomheten, og når de ikke er det, føler de seg ukomfortable. De har en tendens til å ha en seksuelt forførende oppførsel. De trenger å provosere personen som er i fokus for oppmerksomheten deres. En histrionisk person har vanligvis kraftige svingninger i humøret med tillegg av et flatt uttrykk for følelsene sine. I forførelsen av andre mennesker bruker han/hun sitt fysiske utseende. Tale er vanligvis basert på inntrykk uten å inneholde detaljer. Tankene deres om ting er vanligvis dikotome, det er alt eller ingenting, svart eller hvitt. 

Teatralske

De har en tendens til å være ganske teatralske med overdrivelse i følelsene som uttrykkes. De er ofte veldig påvirket av andre mennesker og har en tendens til å tro at forholdet til andre er nærmere enn de egentlig er. De har en tendens til å være overfladiske i forhold, de mangler autentisitet samtidig som de er krevende og avhengige. 

Sosialt liv til en histrionisk person

Det sosiale livet blir ofte dårligere fordi andre anser dem som overfladiske. De følger et mønster av stormfulle forhold samtidig som det er utilfredsstillende. Deres behov for oppmerksomhet fra andre gjør dem spesielt sårbare når de må skilles eller det er et brudd i forholdet deres. De kan være utsatt for selvmordsforsøk, depresjon, agorafobi, og kan ha problemer med alkohol eller annet rusmisbruk. 

Behandling av histrionisk personlighetsforstyrrelse

Behandlingen av en histrionisk person er ganske kompleks og inkluderer både atferds- og kognitiv terapi med stor fleksibilitet og problemer må løses litt etter litt. Terapi er vanskelig for pasienten og også for psykologen. Til å begynne med kan en histrionisk person se psykologen som en frelser, men dette endres ofte i løpet av terapien og pasienten kan føle seg manipulert av psykologen.

Vil du vite mer?