Aldring og helse

Å bli eldre er noe man ikke kan unngå. Dette gleder ikke bare den fysiske kroppen men også våre kognitive funksjoner. Ofte gjør det oss frustrerte hvis vi merker at vi glemmer mer enn før og vi trenger mer tid til å lære noe nytt. Alle vet vi at kroppen må holdes igang for ikke å forfalle og dette gjelder også våre kognitive funksjoner!

Her er noen tips for å bedre og bremse opp resultatene av aldring.

  1. Søvn er veldig viktig ikke bare for vår fysiske helse men også for vår kognitive funksjon. Hjernen er veldig aktiv når vi sover og er viktig for minne funksjonen og hvordan vi regulerer følselser når vi er våkne.
  2. Trim og trening er viktig ikke bare for å holde kroppen i form men også for oksygen inntaket. Hjernen trenger faktisk ca 20 prosent av oksygenet vi inntar. Fysisk aktivitet har en bevisst positiv effekt på våre kognitive funksjoner. Et annet resultat av fysisk aktivitet er bedring i søvnen ssom igjen er viktig for våre kognitive funksjoner.
  3. Sosialt liv er viktig for vår velvære. Det er bevisst at å ha et sosialt liv bedrer vår velvære , mentale helse og fører også til bedre motstandskraft når vi opplever stress eller negative hendelser.
  4. Trening av hjernen. Hjernen bør trenes like fullt som kroppen. Finn på nye utfordringer. Lær deg å lage en ny matrett, les , lær et nytt språk eller sett deg inn i hvordan noe du er interesert i fungerer som for eksempel hvordan stjernekonstellasjonene ser ut. Det viktige er å finne noe nytt du har lyst til å lære! Jo mer man lærer og kan jo mere kognitive ressurser har vi.