Generalisert angstlidelse.
I vårt daglige liv er det helt vanlig å ha bekymringer av og til over penger, andre familiemedlemmer, jobb eller helse etc. Det er når disse bekymringene er over det meste i livet at man kan lide av generalisert angstlidelse. De som sliter med generalisert angstlidelse har stort sett bekymringer hele tiden og lever i en verden med konstant angst for hva som skal skje. De forventer at det meste skal gå galt og klarer ikke å kontrollere det.
Symptomer på at man kan ha Generalisert angstlidelse:
Overdreven bekymring i dagliglivet.
Å være klar over at man bekymrer seg for mye.
Uro i kroppen.
Ikke klarer å kontrollere nervøsiteten.
De klarer ikke å slappe av.
Skvetter ofte.
Konsentrasjonsvansker.
Søvnproblemer.
Svetter mye.
Bekymringer for jobb eller skole.
Utmattelse.
Hodepine.
Kvalme.
Hyppige toalettbesøk.
Klump i halsen.
Skjelving.
Svelge Problemer.
Pusteproblemer.
Problemer med å ta avgjørelser.
Spente muskler.
Hva forårsaker denne lidelsen?
For mange av de som får denne lidelsen finner man aldri ut hvorfor de har fått den.
Man vet ikke årsakene helt sikkert til generalisert angstlidelse, men det er en del forskning som tilsier at det kan være delvis arve betinget. Å ha opplevd misbruk, mobbing eller andre former for traumatiske opplevelser kan også være en årsak. Andre årsaker kan være langvarig smertefull sykdom. Stoff og alkoholavhengighet er regnet som en annen mulig faktor. Denne lidelsen er mest vanlig i aldersgruppen trettifem til femtifem og kvinner har større sjanse for å få dette enn menn.
Behandling av generalisert angstlidelse.
Kognitive adferdsterapi har gode forskningsbaserte resultater når det gjelder å hjelpe pasienter med denne lidelsen. Når jeg behandler mennesker som sliter med dette så lærer jeg deg å tenke annerledes. Vi bytter ut tanker som gjør deg mer nervøs med andre som gjør deg roligere. Du vil også lære hvordan du kan handle annerledes slik at du minsker angsten i stedet for å øke den. Det er slik at hvordan du reagerer kan bidra til å øke eller minske angsten du føler på. Under terapien setter vi oss mål vi jobber mot. Du lærer å akseptere visse følelser og tanker som selvstendige enheter, se deg selv, finne ut hva som er viktig for deg og å være i nuet. De siste elementene ligger under Aksept og forpliktelsesterapi (ACT). Vi jobber på denne måten sammen over flere plan for at du skal bli bedre og komme tilbake mer til livet.
Medisiner.
Det finnes også medikamenter som kan hjelpe. Leger bruker ofte antidepressiva og angstdempende i behandlingen.
Levemåte som kan hjelpe.
Som for det meste er å leve sunt bra for å minske angsten. I dette kan det ligge å redusere koffeininntak, trimme regelmessig og spise sunt. Å sove nok er også en viktig faktor. Mindfulness og meditasjon kan også hjelpe når det gjelder denne lidelsen.