Tvangstanker

Tvangstanker er en tvangslidelse som består av tvangstanker, tvangshandlinger eller begge deler. Det er en lidelse der personen blir besatt, for eksempel av frykt for bakterier. Dette kan skje med tanker, impulser eller bilder som går igjen. Tankene er av alvorlig og viktig karakter for personen og forårsaker vanligvis angst og svekker personens livskvalitet og føre til angst eller depresjon

Se mine tjenester

Hva gjør de med tvangstanker

For å minimere angsten som tvangstanken gir, prøver mange å undertrykke den ved å tenke på noe annet eller utføre en atferd som er definert som en tvang. Tvangshandlingene kan være, som i eksemplet med frykt for bakterier, å vaske hender hele tiden. Andre tvangshandlinger kan være av kontrolltypen, som for eksempel å sjekke at pluggene trekkes ut igjen og igjen. En annen tvang kan være å be eller telle. Årsaken til tvangen Folk gjør dette av frykt for at noe forferdelig skal skje, som å bli smittet med bakterier. Andre årsaker kan være frykt for at huset skal brenne ned eller en kjær som dør. De har det til felles at de gjentas mye og gir ubehag. De er tidkrevende og kan til og med føre til fysisk skade, for eksempel resultatet av å vaske hendene 100 ganger om dagen. Det er ikke i noe tilfelle en logikk mellom de gangene tvangen blir begått og behovet faktisk oppstår. 

Er de klar over problemet.

Merker folk med tvangslidelser det? Personer med tvangslidelser kan kanskje ikke innse det. De sies å ha god eller rettferdig innsikt hvis personen tror at det ikke er sannsynlig at noe vil skje hvis de slutter med tvangen. Hvis folk tror at deres tro sannsynligvis er sann, snakker de om en person med liten innsikt. Folk som tror de er sanne anses å være i mangel på innsikt.

Mer om dette