Eksempler på Psykiske lidelser og behandling

Psykiske lidelser og behandling

Angst og humørsykdommer er lidelser med svært høy forekomst i samfunnet. Til dette legges det til at de har en høy komorbiditet (opptil 70%) (Castro, 2017). Blant angstlidelsene skiller vi mellom spesifikke fobi, sosial angstlidelse, panikkforstyrrelse og agorafobi, tvangslidelse, lidelser relatert til traumer og stressfaktorer og generalisert angstlidelse. Disse vil bli kort forklart senere.

Frykt som en faktor i psykiske lidelser og behandling

Frykt har vært en faktor som har hjulpet arten til å overleve motgang gjennom evolusjonen. Adaptiv frykt har sin forebyggende funksjon, og advarer oss om en reell fare og er derfor en adaptiv følelse for arten. Spesifikk fobi er en frykt for noe som ikke nå er tilpasningsdyktig og som har følgende egenskaper: Fobisk frykt er en frykt som har et nivå som er uforholdsmessig i forhold til situasjonen personen er i, frykten kan ikke forklares med reelle grunner, den har ingen frivillig kontroll, og personen som lider av den unngår situasjonene den gir. Fobisk frykt: Det kreves at den fobiske frykten vedvarer over tid, og at den er av den ikke adaptive typen. Det er ikke en frykt som bare finnes i en fase av pasientens liv. Frykt kan være av ting som er så forskjellige som edderkopper, hunder, blod eller injeksjoner. Den spesifikke fobi-behandlingen som oppnår de beste resultatene, er kontrollert eksponering av den fobiske stimulansen (Sosa og Capafóns, 2017).

Andre Psykiske lidelser og behandling:

Sosial Angst

De fleste mennesker trenger å samhandle med andre mennesker både for å utvikle seg og sosialisere. For noen mennesker gir samspill med andre angst. Mennesker som lider av sosial angst produserer angst når de må samarbeide eller forholde seg til mennesker de ikke kjenner, som er autoriteter eller personens foretrukne kjønn. De er redde for ikke å bli likt av andre mennesker eller å bli kritisert. De er redde for at andre mennesker vil kritisere dem når de blir observert spisende eller drikkende. De har en tendens til å overdrive andres reaksjoner og oppfatter kommentarer fra andre som kritikk, selv når de ikke er det.

Disse menneskene har det ikke bare vanskelig når de er i en interaksjonssituasjon, de har også en tendens til å lide av forventningsangst til fryktede situasjoner. Resultatet for mennesker med sosial angstlidelse (SAD) er at de unngår fryktede situasjoner med de påfølgende begrensningene i deres sosiale, arbeids- og kjærlighetsliv. Den psykologiske behandlingen av SAD er vanligvis avslapningstrening, forbedring av sosiale ferdigheter og eksponering for fryktede situasjoner og kognitiv restrukturering (Caballo, Salazar, García, Irurtia & Arias, 2017).

Panikklidelse

Panikklidelse er preget av gjentatte panikkanfall. I følge DSM-5 Diagnostic Criteria Reference Guide (2013) oppstår panikkanfall når pasienten midlertidig føler både fysisk og kognitiv frykt og ubehag. Av de følgende kriterier pasienten lide av minst fire for å få diagnosen panikklidelse: Hjertebank, økt hjertefrekvens, kvelningsfølelse, svette, skjelving i kroppen, trykk i brystet, magesmerter, kvalme, svimmelhet, derealisering og fortvilelse. Andre kriterier er frykt for å dø, miste kontroll, nummenhet og hetetokter. Personer med agorafobi har angst for å være på steder der det vil være vanskelig for dem å rømme eller få hjelp. Disse menneskene unngår vanligvis å måtte havne i denne typen situasjoner og steder. Psykologisk behandling av panikklidelser og agorafobi er innenfor kognitiv atferdsterapi og består vanligvis av psykoedukasjon, kognitiv restrukturering, avslapningsøvelser og eksponering (García, Botella, Osma & Baños, 2017).

Generalisert angstlidelse

Generaliserte angstlidelse, GAD, utmerker seg ved å ha en viktig komponent av bekymring i symptomene på angst. Denne bekymringen er utbredt i mange aspekter av livet til disse pasientene. Pasienter er rastløse, nervøse og har ofte muskelspenninger. Angsten som er forårsaket av bekymring, er overdreven i forhold til hva som forventes av situasjonen eller hendelsen (Montorio, Izal & Cabrera, 2017). Det er vanskelig for personen med GAD å kontrollere bekymring. For å diagnostisere GAD er det nødvendig at pasienten oppfyller minst 3 av følgende kriterier: Å ha rastløshet eller føle at han er fanget og på kanten, blir lett sliten, problemer med konsentrasjon og å koble av, har en irritabel holdning, lider av muskelspenninger og har forstyrret søvn.

For å diagnostisere GAD, må pasienten føle at symptomene forårsaker ubehag i hans liv på et klinisk nivå (Guía de Consulta de los Criterios Diagnósticos del DSM-5).

Kognitiv atferdsbehandling for denne lidelsen består av kognitiv restrukturering, avslapningstrening, situasjonseksponering og trening for angstledelse (Montorio, Izal og Cabrera, 2017).

Referanser

Asociación Americana de Psiquiatría (2013). Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM- 5. Arlington, VA: Panamericana.

Castro-Camacho, L. (2017). Modelo integrador en psicopatología: un enfoque transdiagnóstico. En V. E. Caballo., I.C. Salazar y J. A. Carrobles (eds.), Manual  de psicopatología y trastornos psicológicos (pp. 46-79). Madrid: Pirámide.

Caballo, V. E., Salazar, I. C., García-López, L.J., Irurtia, M. J. y Arias, B. (2017). Trastorno de ansiedad social (fobia social): características clínicas y diagnósticas. En V. E. Caballo., I. C. Salazar y J. A. Carrobles (eds.), Manual  de psicopatología y trastornos psicológicos (pp. 184-217). Madrid: Pirámide.

García-Palacios, A., Botella, C., Osma, J. y Baños, R.M. (2017). En V. E. Caballo., I. C. Salazar y J. A. Carrobles (eds.), Manual  de psicopatología y trastornos psicológicos (pp. 219-245). Madrid: Pirámide.

Montorio, I., Izal, M. y Cabrera, I. (2017). Trastorno de ansiedad generalizada.  En V. E. Caballo., I. C. Salazar. y J. A. Carrobles (eds.), Manual  de psicopatología y trastornos psicológicos (pp. 315-335). Madrid: Pirámide.

Sosa, C. D. y Capafóns, J. I. (2017). Fobia específica. En V. E. Caballo., I. C. Salazar y J. A. Carrobles (eds.), Manual  de psicopatología y trastornos psicológicos (pp. 161-182). Madrid: Pirámide.